RECEPTEK

HALÁSZLÉ BAJAI MÓDRA (alap)🎄

Hozzávalók / 4 adag
– 3 kg hal (háromnegyede ponty legyen)
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 3 ek fűszerpaprika (lapos, édesnemes őrölt )
– só ízlés szerint
– 4 db cseresznyepaprika (erős)
– 500 g bajai gyufatészta

Elkészítés:
– A halat tisztítsuk meg, és tegyük félre a halikrát és a tejet. Irdaljuk be, szeleteljük fel, majd sózzuk ízlés szerint.
– 1 órára tegyük félre.
– A vöröshagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra.
– Az óra leteltével a bográcsba tegyük bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel 3,6 l vízzel.
– A levet felforraljuk. Amikor elforrta a habját, beleszórjuk a paprikát.
– 15-20 perc elteltével tegyük bele a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát, ezután még 20 perc főzésre van szüksége. – Akkor lesz jó, ha kóstolásnál a kanál peremére nem ül ki a paprika.
– Közben készítsük el a gyufatésztát egy külön fazékban.

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 😋

——————————————–

📌Alapanyag tippek:
Ponty (élő): 1.200.- Ft/kg
Szürke harcsa (élő): 2.900.- Ft/kg
Ponty szelet: 2.200.- Ft/kg
Ponty filé: 2.400.- Ft/kg
Szürke harcsa szelet: 5.900.- Ft/kg
Szürke harcsa filé: 6.300.- Ft/kg
Afrikai harcsa törzs: 2.400.- Ft/kg
Afrikai harcsa filé: 2.900.- Ft/kg

📌Extrák:
Belsőség: 4.500.-Ft/kg
Bajai gyufatészta: 500g: 700.- Ft/db
Halászlé kocka: 700.- Ft/doboz
Halászlé fűszerkeverék: 400.- Ft/db

📌passzírozáshoz:
Vegyes halaprólék: 750.- Ft/kg (aprított ponty, harcsa, kárász, keszeg)
Ponty fej: 390.- Ft/kg
Ponty farok: 790.- Ft/kg
Ponty farok (húsos): 950.- Ft/kg
Szürke harcsa fej – farok: 790.- Ft/kg

📌Aki nem szeretne passzírozni:
Halászlé sűrítmény 200g: 400.-/db (kb. 6 dl vízhez elegendő)

FŰSZERES HARCSAMÁJ SÜTVE

HOZZÁVALÓK
harcsamáj
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj, fehérbor
bors, majoránna, só

ELKÉSZÍTÉS
Úgy tűnik, ez a belsőségek időszaka. Hajlamosak vagyunk a hal tisztításakor egy mozdulattal ezeket a szemétbe söpörni, pedig ez óriási vétség. Egy kis körültekintéssel és további macerával fejedelmi lakoma készülhet például a harcsa májából. Boltban még nem nagyon láttam, igaz én nem járok halpiacokra és óriási halüzletekbe sem. Néhány hete elkísértem egy barátomat a helyi halkereskedőhöz, akitől vettünk élve egy kisebb harcsát. Ő gondosan figyelt arra a tisztításkor (mert felárért ezt is elvégezte), hogy a májat hozzá csomagolja a megpucolt halhoz. Legutóbbi horgászatom alkalmával fogott harcsámat én is nagy gondossággal dolgoztam fel, első dolgom volt a máj kiemelése és a rajta lévő hólyag eltávolítása. A legnagyobb ügyességet ez igényli, a hólyag még véletlenül sem szakadhat ki, tartalma nem folyhat rá a májra!
Minden más a konyhában már gyerekjáték és legfeljebb 10 perc, hogy elkészüljön a fűszeres harcsamáj, mely melegen és hidegen is fogyasztható. Kiváló előétel!

(forrás: hellohal974.blogspot.com)

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 😋

📌Harcsamáj: 4.500.- Ft/kg

HALFASÍRT

Hozzávalók:
½ kg összetördelt halhús
1 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk fokhagymás fűszerkeverék
½ fej vöröshagyma apróra vágva
1 zsemle 2 dl tejbe áztatva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors ízlés szerint (a sóval óvatosan bánj, mert a fűszerkeverék már tartalmaz sót)
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:
A tejbe áztatott zsemléből alaposan nyomd ki a tejet, és a zsemlét tépkedd apró darabokra.
Keverd hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd egységes masszává.
Formázz a masszából gombócokat, és hempergesd meg őket zsemlemorzsában.
Tedd a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire, spriccelj rájuk egy kevés olajat.
180 fokra melegített sütőben süsd, amíg a fasírtok megpirulnak.
(forrás: igyteljesazelet.hu)

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 😋

Haludvar tipp: A halfasírt nagyon finom, ha többféle halból készítjük…
📌Szürke harcsa filé: 6.300.- Ft/kg
📌Afrikai harcsa filé: 2.900.- Ft/kg
📌Lazac filé (bőrös): 6500.- Ft/kg
📌Süllő (fagyasztott): 3.600.- Ft/kg
📌Fogasfilé (fagyasztott): 4.400.- Ft/kg
📌Kecsege: 3.200.- Ft/kg
📌Tilápia (fagyasztott): 2.500.- Ft/kg

SPAGETTI GARNÉLÁVAL ÉS RUCCOLÁVAL – recept Jamie Olivertől 


Hozzávalók / 4 adag:
450 g száraz spagetti
só, bors
extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1-2 szárított, morzsolt piros chili
400 g megtisztított, nyers garnéla
1 kis borospohárnyi fehérbor
2 púpozott evőkanál paradicsompüré konzerv
1 citrom leve és lereszelt héja
2 maréknyi durvára vágott ruccola

Elkészítés:
Főzd meg a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint. Forrósíts fel olívaolajat egy nagyméretű serpenyőben és dobd bele a fokhagymát meg a chilit. Amikor a fokhagyma színesedni kezd, tedd hozzá a garnélát és pirítsd egy percig. Öntsd hozzá a fehérbort, a paradicsompürét és főzd egy-két percig. Amikor a tészta megfőtt, szűrd le, és tegyél félre egy kevés főzővizet. Zúdítsd a tésztát a szószhoz, facsard rá a citromlevet, keverd bele a ruccola felét, és ha azt akarod, hogy egy kicsit lazább legyen, önts hozzá a főzővízből. Tálalásnál tedd a tésztákra a ruccola másik felét.

(forrás: femcafe.hu)

Jó étvágyat kívánunk! 😊

📌Garnéla rák nettó 800 gr (fagyasztott): 5200.- Ft/csom.