RECEPTEK

HALÁSZLÉ BAJAI MÓDRA (alap)

halászlé

Hozzávalók / 4 adag
– 3 kg hal (háromnegyede ponty legyen)
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 3 ek fűszerpaprika (lapos, édesnemes őrölt )
– só ízlés szerint
– 4 db cseresznyepaprika (erős)
– 500 g bajai gyufatészta

Elkészítés:
– A halat tisztítsuk meg, és tegyük félre a halikrát és a tejet. Irdaljuk be, szeleteljük fel, majd sózzuk ízlés szerint.
– 1 órára tegyük félre.
– A vöröshagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra.
– Az óra leteltével a bográcsba tegyük bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel 3,6 l vízzel.
– A levet felforraljuk. Amikor elforrta a habját, beleszórjuk a paprikát.
– 15-20 perc elteltével tegyük bele a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát, ezután még 20 perc főzésre van szüksége. – Akkor lesz jó, ha kóstolásnál a kanál peremére nem ül ki a paprika.
– Közben készítsük el a gyufatésztát egy külön fazékban.

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 

——————————————–

FŰSZERES HARCSAMÁJ SÜTVE

HOZZÁVALÓK
harcsamáj
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj, fehérbor
bors, majoránna, só

ELKÉSZÍTÉS
Úgy tűnik, ez a belsőségek időszaka. Hajlamosak vagyunk a hal tisztításakor egy mozdulattal ezeket a szemétbe söpörni, pedig ez óriási vétség. Egy kis körültekintéssel és további macerával fejedelmi lakoma készülhet például a harcsa májából. Boltban még nem nagyon láttam, igaz én nem járok halpiacokra és óriási halüzletekbe sem. Néhány hete elkísértem egy barátomat a helyi halkereskedőhöz, akitől vettünk élve egy kisebb harcsát. Ő gondosan figyelt arra a tisztításkor (mert felárért ezt is elvégezte), hogy a májat hozzá csomagolja a megpucolt halhoz. Legutóbbi horgászatom alkalmával fogott harcsámat én is nagy gondossággal dolgoztam fel, első dolgom volt a máj kiemelése és a rajta lévő hólyag eltávolítása. A legnagyobb ügyességet ez igényli, a hólyag még véletlenül sem szakadhat ki, tartalma nem folyhat rá a májra!
Minden más a konyhában már gyerekjáték és legfeljebb 10 perc, hogy elkészüljön a fűszeres harcsamáj, mely melegen és hidegen is fogyasztható. Kiváló előétel!

(forrás: hellohal974.blogspot.com)

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 


 

HALFASÍRT

Hozzávalók:
½ kg összetördelt halhús
1 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk fokhagymás fűszerkeverék
½ fej vöröshagyma apróra vágva
1 zsemle 2 dl tejbe áztatva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors ízlés szerint (a sóval óvatosan bánj, mert a fűszerkeverék már tartalmaz sót)
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés:
A tejbe áztatott zsemléből alaposan nyomd ki a tejet, és a zsemlét tépkedd apró darabokra.
Keverd hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd egységes masszává.
Formázz a masszából gombócokat, és hempergesd meg őket zsemlemorzsában.
Tedd a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire, spriccelj rájuk egy kevés olajat.
180 fokra melegített sütőben süsd, amíg a fasírtok megpirulnak.
(forrás: igyteljesazelet.hu)

Jó étvágyat kíván a HALUDVAR!! 

Haludvar tipp: A halfasírt nagyon finom, ha többféle halból készítjük…

SPAGETTI GARNÉLÁVAL ÉS RUCCOLÁVAL – recept Jamie Olivertől 


Hozzávalók / 4 adag:
450 g száraz spagetti
só, bors
extra szűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1-2 szárított, morzsolt piros chili
400 g megtisztított, nyers garnéla
1 kis borospohárnyi fehérbor
2 púpozott evőkanál paradicsompüré konzerv
1 citrom leve és lereszelt héja
2 maréknyi durvára vágott ruccola

Elkészítés:
Főzd meg a spagettit a csomagoláson látható utasítás szerint. Forrósíts fel olívaolajat egy nagyméretű serpenyőben és dobd bele a fokhagymát meg a chilit. Amikor a fokhagyma színesedni kezd, tedd hozzá a garnélát és pirítsd egy percig. Öntsd hozzá a fehérbort, a paradicsompürét és főzd egy-két percig. Amikor a tészta megfőtt, szűrd le, és tegyél félre egy kevés főzővizet. Zúdítsd a tésztát a szószhoz, facsard rá a citromlevet, keverd bele a ruccola felét, és ha azt akarod, hogy egy kicsit lazább legyen, önts hozzá a főzővízből. Tálalásnál tedd a tésztákra a ruccola másik felét.

(forrás: femcafe.hu)

Jó étvágyat kívánunk! 

amúrfilé gombakéregben
AMÚRFILÉ GOMBAKÉREGBEN SÜTVE
HOZZÁVALÓK:
– 4 szelet amúrfilé
– 5 dkg szárított vargányagomba
– 0,7 dl olívaolaj
– só
– őrölt bors
A körethez:
– 4 szál sárgarépa
– 4 db közepes burgonya
– 1 közepes fej brokkoli
– 5 dkg vaj
– 1 csokor petrezselyem
– 1 dl száraz fehérbor
– 2 db közepes citrom
– só
– őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Az amúrfilét papírtörlővel leszárítjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd az apróra vagdalt gombába forgatjuk, és a forró olívaolajon, közepes tűzön, minden oldalát pirosra sütjük.
2. A körethez a megtisztított sárgarépát, burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben roppanósra főzzük.
3. Ezután az olvasztott vajra szedjük, kicsit megfuttatjuk, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a száraz fehérbort. Fedővel letakarva készre pároljuk, majd tálaláskor tányérra szedjük, melléfektetjük a gombás amúrfilét néhány citromszelettel.
 
 
 
 
 
harcsapaprikás
HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL
HOZZÁVALÓK:
– 40 dkg szürkeharcsa-filé
– 50 dkg túró
– 25 dkg csuszatészta
– 20 dkg füstölt szalonna
– 5 dl tejföl
– 1 db paprika
– 1 paradicsom
– 1 fej vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– só
– bors
– enyhén csípős pirospaprika
– olaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. A harcsapaprikáshoz felkockázzuk a szalonna felét, majd egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk. Közben feltesszük melegedni a tészta főzővizét, amit közepesen megsózunk.
2. A harcsafilét is felkockázzuk. Arra vigyázzunk, hogy ne legyenek túl aprók a darabok, ugyanis könnyen lemezeikre eshetnek. Ha a szalonna már megpirult és zsírt eresztett, rátesszük a felkockázott hagymát és üvegesre pároljuk. Ezután a felkockázott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk és elkészítjük a pörköltalapot.
3. Ha a víz már fő, beletesszük a csuszatésztát és a csomagoláson található instrukciók szerint megfőzzük.
4. Közben, ha a pörköltalap elkészült, hozzáadjuk a felkockázott harcsafilét is, majd óvatosan összekeverjük. Ezután beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a pirospaprikával is megszórjuk. Miután óvatosan elkevertük a fűszereket, a harcsapaprikást készre főzzük.
5. Egy tálban összekeverjük a túrót a tejföllel. A maradék kockára vágott szalonnát megpirítjuk. A tejföllel kikevert túrót a tészta tetejére halmozzuk, vagy összekeverjük. Ezután érkezik a pirított szalonna. A készre kevert csuszát felső fűtésű grillsütőben ropogósra pirítjuk. Egy tányérba kiszedünk egy adag túrós tésztát, majd a tetejére a harcsapaprikást.